19.3.10

hidupkan hatimu

Bismillahirahimanirahim

SubhanAllah, Alhamdulillah, Allahu akbar

Alhamdulillah masih diberi nikmat iman dan islam

Anda?

Sudah lama rasanya tak menulis entri untuk blog ini. Seringkali saya copy paste sama ada video mahupun artikel. Sedih sebab bukan originally daripada saya. Saya selalu ada masalah apabila nak update blog, buat entri baru. Dalam minda ni, ada macam-macam perkara nak kongsi dengan anda semua, tetapi itulah masalah saya.
Apakah masalahnya?
Pernah tak anda rasa nak buat sesuatu, tetapi bila anda nak buat, hilang. Idea lenyap begitu sahaja [pergi ke mana ye?]. Setiap kali nak update blog hilanglah segala idea tetapi masa saya tengah lipat baju, kemas bilik, buat sdl, tengah berjalan [huhuhu!] atau tengah studi, masa tulah banyak idea. Cuma idea tu setakat dalam minda je [takkan nak berlari2 buka laptop then nak tulis apa dalam minda], sampaikan ada running commentary --> seribu ayat dah siap, kadang2 mungkin satu entri ada dalam ni [tunjuk kat kepala]. Dan tak wajarlah kalau saya nak ketepikan semua kerja-yang saya tengah buat masa tu. Tak adil la saya kalau saya buat macam itu. Betul tak?
Maka, inilah jadinya. Blog kosong....:(

okay, cukup tentang itu

masa untuk berkongsi!

hidupkan hatimu

pada suatu malam, selepas solat isyak

"awak, macamana nak selalu rasa up. iman upppp je. tiada decline hanya plateau atau incline. macamana nak rasa tenang dan selalu rasa dekat dengan Dia eh?", ira bertanya dengan dahi yang berkerut

"itu", lia menjawab sambil menuding jarinya ke arah raknya dimana terletak Al-Quran kesayangannya dan lia berkata lagi,
"kalau awak jaga tu, awak baca selalu, awak sayang dia, awak tadabbur ayat2nya, insyaAllah awak akan rasa ada satu connection dengan Al-Quran awak dan insyaAllah awak akan rasa tenang malah awak akan rasa dekat sangat dengan Pencipta kita"

"ermm, insyaAllah nanti ira cuba"

Salah satu cara untuk bersihkan hati ialah dengan membaca Al-Quran dan maknanya.

Tadabburlah ayat-ayatnya.
Tidak dapat tidak bacalah ayat-ayatnya. InsyaAllah, akan memberi ketenangan yang pasti malah membentuk peribadi yang lebih baik, insyaAllah.


Ayat-ayat Al-Quran semuanya ada impak yang baik pada diri walaupun hanya sekadar membacanya sahaja. Sekiranya ditadabbur, lagi mantap lah impaknya kan? :)

Mereka

Al-Quran dalam hidup mereka

"Saya nak bawa, tapi saya risaulah sebab nak jalan jauh ni. saya bawa tafsir je"
"ermm, boleh awak tengokkan Al-Quran saya tak masa ketiadaan saya nanti? awak baca lah sekali sekala supaya dia tak sedih?"

memang setiap malam dia akan bersama Al-Quran kesayangannya, baca, baca dan baca dan sekiranya dia sedih, ayat-ayatnya akan dia baca untuk tenangkan dirinya.

itu dia :).

ada lagi...

seorang kakak yang selalu dapat markah cemerlang dalam peperiksaan. Alhamdulillah
mudah baginya..
setiap masa, ada tafsir di sampingnya.
dan saya masih ingat nasihat ayahnya yang dia share dengan kami:

"ayah akak selalu pesan, kalau ngantok, baca Al-Quran dan faham maknanya. lepas tu baru sambung balik studi. InsyaAllah, akan mudahkan proses input dan masa exam nanti proses output"

maka, jadikanlah Al-Quran sebagai favourite book kita [buku yang lain daripada yang lain] dan peneman paling setia!
InsyaAllah akan melapangkan dada dan mendekatkan diri kita padaNya.
jangan biarkan hati kita mati, dan jangan biarkan Al-Quran dibiarkan di atas rak tanpa dibaca kerana kita tidak mahu menjadi antara orang-orang yang rugi.

"Dan Kami turunkan dari Al-Quran suatu yang menjadi penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman" [Surah Al-Israk: ayat 82]

ayuh, bersihkan hatimu~

wallahualam

nota kaki: saya teringin nak kongsi satu analogi tentang tajuk ini, tetapi lupa jalan ceritanya. InsyaALLAH di post akan datang.

No comments: